Inca de acum 27 de ani, televizoarele au inceput sa devina indispensabile pentru aproape fiecare dintre noi si nu ne imaginam viata fara acest “accesoriu”. In ceea ce priveste tehnologia LCD, aceasta a aparut inca din anii 1988. Atunci existau mici dispozitive de mana care aveau ecran alb-negru, dar care nu puteau expune rezolutia de 480 de linii. In anul 2006 s-a facut abordarea totala a tehnologiei de transmisiune TV intr-un numar din ce in ce mai mare de tari. Ce credeti ca ne aduce un secol de dezvoltare in ceea ce priveste domeniul televizoarelor?televizor

Noi termeni precum plasma, LCD, LED, OLED, 3D. De asemenea, intre televizoarele LCD si cele de tip plasma va exista o concurenta permanenta, dar fiecare are avantaje, dar si dezavantaje. Sa luam exemplul plasmelor: acestea au un unghi ridicat de vizualizare, un timp scurt de raspuns, dar si o rata buna de contrast si o fidelitate ridicata a culorilor. In schimb, LCD-urile ofera o luminozitate mai buna, avand un consum redus de energie si sunt accesibile ca si pret. Televizoarele LED sunt ultrasubtiri si au un consum mic de curent, dar si o durata de viata mai mare. Culorile sunt vii si natural, iar unghiul de vizualizare este mai mic decat in cazul plasmelor.

O noua schimbare a tehnologiei s-a produs odata cu aparitia filmelor 3D in cinematografe. De la aceasta aparitie nu a trecut mult timp pana cand au venit si solutiile de consum al acestor tehnologii in confortul propriei locuinte. Cele mai populare sunt televizoarele 3D si este posibil ca peste 10 ani cei care nu vor avea un astfel de televizor sa fie considerati ca facand parte din alta lume. Insa tehnologia avanseaza rapid si nimeni nu isi imagina in urma cu zece ani ca ar putea atinge ecranul televizorului pentru a vizualiza pozele din vacanta sau pentru a schimba canalul. Ideea imaginilor tridimensionale nu este noua; aceasta a aparut pe la 1830, iar in prezent se lucreaza la dezvoltarea autostereoscopiei care presupune vizualizarea continutului 3D fara ochelari speciali. Aceasta ar fi o noua descoperire in domeniu care ar revolutiona ceea ce s-a descoperit pana acum. Un drum de 120 de ani a parcurs televizorul pentru a deveni cee ace este astazi. Chiar daca este un obiect banal pentru noi, i-au trebuit sute de ani acestei cutii sa devina ceea ce este astazi.

Crearea primului televizor electromecanic

Anul 1884 este cel care a dat nastere acestui televizor, “tatal” acestuia fiind cercetatorul german Paul Gottlieb Nipkow. Masinaria este una putin cam complicata fiind formata dintr-un disc rotativ perforat ce are gauri care sunt dispuse in spirala la aceeasi distanta. Imaginea era proiectata pe discul rotativ, iar un orificiu avea rolul de a capta fasia orizontala din ea.