La modul general, serverele sunt niste calculatoare speciale, care functioneaza fara oprire, ruland niste programe de tip server. In prezent, piata IT poate pune la dispozitie o serie de abonamente pentru  cei ce doresc sa utilizeze serverele dedicate. Configurarea unui server dedicat dureaza maxim 2 zile, dupa care va puteti bucura de utilitatea sa. Calculatoarele care sunt folosite drept servere nu sunt niste calculatoare obisnuite, deoarece ele trebuie sa indeplineasca cateva conditii foarte importante: sa fie in masura sa functioneze 24 de ore din 24, 7 zile din 7; sa foloseasca in afara sursei de alimentare principale, inca o sursa de rezerva; sa nu fie mare consumator de energie electrica; sa prelucreze foarte rapid datele. O astfel de masina de calcul functioneaza folosind un sistem de operare (Linux , UNIX si Windows) cu rolul de a administra si coordona resurselor hardware .

Din marea familie a serverelor fac parte si serverele dedicate, care sunt servere inchiriate in intregime de o singura persoana, oferindu-i acesteia posibilitatea sa il partajeze si sa il foloseasca dupa bunul plac. Un server dedicat ofera viteza si performante mult mai bune decat Virtual Private Server.

Pretul unui abonament pentru un server dedicat variaza intre 100 si 300 de euro, in functie de caracteristicile pe care le doreste clientul. Cand vorbim despre caracteristici, ne referim in mod special la dimensiunea acestuia si la viteza de procesare a datelor.

Pe langa gama variata de oferte de servere dedicate, piata IT mai poate pune la dispozitia potentialilor clienti o varianta de servere ceva mai avantajoasa, din punct de vedere financiar, numite servere semidedicate. Acest tip de servere se adreseaza unui numar de maxim 6 utilizatori, numarul acestora variind in functie de capacitatea hardware a acestuia. Daca, din punct de vedere al costului unui abonament pentru inchirierea unui astfel de server putem spune ca ati fi mai castigat (pretul abonamentului fiind la jumatatea celui pentru un server dedicat), nu putem spune acelasi lucru si despre perfomantele de lucru, mai ales de viteza de incarcare a site-urilor. Pe langa acest dezavantaj, mai exista si posibilitatea blocarii pentru perioade scurte de timp a serverului semidedicat, in momentul unui trafic intens (mai multi utilizatori folosesc serverul in acelasi timp).