O alta boala a copilariei este rubeola (sau pojarelul). Este o maladie virala mai greu de recunoscut deoarece are putine simptome, si uneori trece chiar neobservata, insa este foarte periculoasa daca este facuta de o viitoare mamica, provocand grave malformatii fatului.

De aceea, se recomanda vaccinarea tuturor fetitelor, si analizele pentru detectarea imunitatii la rubeola sunt obligatorii pentru orice femeie insarcinata.

Rubeola este o infectie virala cauzata de virusul rubeolic si se transmite pe cale respiratorie, perioada sa de aparitie fiind in general in lunile de iarna si primavara. Evolutia este usoara si confera imunitate pe viata.

Simptomele apar cu 1- 7 zile inainte de eruptia cutanata, si sunt nespecifice: febra pana la 39 de grade Celsius, dureri de cap, stari de oboseala, dureri in gat, lipsa poftei de mancare, ganglionii din zona gatului se umfla, iar inflamarea lor se va mentine inca 2 pana la 6 saptamani dupa eruptie.

Eruptia consta in bube/ pete roz- rosiatice pe gat, pe fata si pe cap, extinzandu-se apoi pe toata suprafata corpului, si care pot disparea intr-un interval de cateva ore pana la 7 zile (in ordinea in care au si aparut). Aceste bube sunt pruriginoase (dau senzatia de mancarime).

Perioada de incubatie este de 14- 21 de zile, copilul fiind contagios incepand de dinaintea eruptiei si inca 7- 8 zile dupa ce apar bubitele.

Este recomandata izolarea pe toata perioada de manifestare a bolii, insa nu exista tratament impotriva rubeolei, ci doar a simptomelor sale (scaderea temperaturii, calmarea mancarimii, hidratare intensa, repaus).