Gripa este o infectie respiratorie care se raspandeste cu repeziciune producand epidemii. Prin urmare, este deosebit de contagioasa si afecteaza cu precadere scolarii si prescolarii in sezonul rece. Se pare ca grupa de varsta cea mai afectata este cea de 5-9 ani.

Gripa este determinata de cele trei tipuri de virus gripal si anume: A, B, C. Gripa determinata de virusul gripal de tip A este cea mai severa forma de boala.

De multe ori, parintii isi pun urmatoarea intrebare: copilul meu sufera de gripa sau de raceala? Este cunoscut faptul ca aceste doua afectiuni se confunda adesea, dar trebuie subliniat faptul ca ele sunt determinate de virusi diferiti, iar simptomele lor difera ca intensitate si perioada. In gripa, simptomele apar pe neasteptate si constau in: febra, dureri musculare, stare persistenta de oboseala.

Pe de cealalta parte, in cazul racelii, febra si durerile musculare lipsesc, simptomul dominant fiind nasul infundat impreuna cu secretiile apoase, tuse usoara si disconfort dat de o senzatie de oboseala mai putin accentuata decat cea din gripa.

In general, gripa la copii se manifesta printr-o temperatura mai mare de 38 grade Celsius si de multe ori este insotita de varsaturi sau frisoane, diaree, inapetenta (lipsa poftei de mancare), dureri de urechi, de gat si ameteala. De altfel, de obicei, gripa dureaza in jur de 2 saptamani, febra si mialgiile dispar dupa aproximativ 5 zile, dar tusea si starea de oboseala pot persista in tot acest timp.

Este bine de stiut faptul ca aceasta afectiune se poate transmite prin mai multe moduri: fie prin contact direct, fie prin contactul cu obiecte contaminate cu virusul gripal, raspandirea facandu-se intr-un mod deosebit de rapid si determinand izbucnirea unor epidemii de gripa.

Spre deosebire de raceala, gripa trebuie urmarita cu cea mai mare atentie deoarece pot aparea complicatii, dintre care cea mai frecventa si severa este pneumonia. De asemenea, pot aparea infectii la nivelul urechilor. In cazurile complicate, medicul trebuie sa reprezinte primul ajutor.

De obicei, gripa se poate trata la domiciliu. In acest caz se recomanda: repaus la pat, consumul mare de lichide (compoturi, supe, lapte, ceaiuri de tei), mese dese si usoare, odihna prelungita pe tot timpul zilei, aerisirea camerei.

Ca si tratament medicamentos impotriva febrei, este indicat Paracetamol sau Panadol ori Nurofen. Se recomanda si administrarea de vitamina C in cazul in care copilul nu are pofta de mancare, dar si administrarea de picaturi cu ser fiziologic, apa de mare, in cazul in care acesta are nasul infundat.

Tusea se combate cu antitusive, iar aici mentionam: Eurespal si Paxeladine. In general, parintii trebuie sa stie ca nu se administreaza aspirina datorita unei complicatii foarte grave pe care aceasta o poate determina (sindromul Reye).

De asemenea, in cazul gripei, sunt foarte importante masurile de profilaxie. Printre acestea se numara: evitarea locurilor aglomerate, evitarea altor copii cu gripa, igiena riguroasa a mainilor. Totusi, in acest moment, cea mai importanta metoda pentru a preveni gripa ramane vaccinarea antigripala.

In cazul unei forme mai grave de gripa, nu ezitati sa mergeti imediat impreuna cu copilul fie la medicul de familie, fie la un medic specialist pediatru pentru a va precrie un tratament individualizat.