Rotopercutoarele sunt niste unelte speciale foarte asemanatoare cu bormasinile cu ajutorul carora se pot efectua gauri in beton sau alte suprafete dure. Daca doriti sa gauriti o suprafata mai dura si considerati acest lucru imposibil de realizat cu orice bormasina, ciocanul rortopercutor va va scoate din aceasta situatie.

Ciocanele rotopercutoare pot realiza si miscari de percutie, ajutand decisiv la executarea gaurilor in diverse suprafete dure. Ele pot fi utilizate numai dupa ce le sunt atasate accesoriile necesare realizarii gaurilor: burghiele. Acestea sunt  atasate la un mecanism (mandrina) care il roteste cu o viteza foarte mare  iar, datorita formei  si presiunii exercitate asupra suprafetei dure, se va  produce strapungerea acesteia.

Operatorul care manuieste o astfel de unealta trebuie sa fie foarte pregatit din punct de vedere al  modului de folosire al unui ciocan rotopercutor. Rotopercutoarele produc vibratii destul de puternice asupra  mainii celui care le foloseste, iar acest lucru poate avea drept consecinta scaparea uneltei din mana si chiar o accidentare. De obicei, firmele producatoare de rotopercutoare au prevazut, pentru aceste unelte, manere confectionate din materiale care sa nu alunece din mana celui care le foloseste si care reduc vibratiile si, astfel, sunt asigurate conditiile optime pentru utilizare. In plus, unele modele de rotopercutoare sunt dotate cu manerele laterale reglabile si, astfel, operatorul va avea o priza mai buna.

Burghiele folosite la ciocanele rotopercutoare trebuie sa fie conforme cu puterea acestora, in caz contrar, uneltele fiind suprasolicitate, fapt ce va atrage dupa sine si aparitia defectiunilor.

Tot pentru evitarea defectiunilor este vitala o buna functionare a rotopercutorului, ca acesta sa fie lasat sa se raceasca de fiecare data cand este folosit, evitandu-se astfel supraincalzirea. Pentru a se evita ruperea angrenajelor, nu este indicat sa cuplati sau decuplati percutia sau rotatia in sarcina (in timpul gauririi).

Daca in momentul functionarii  observati ca se aud zgomote ciudate, variatii de turatie, ies scantei sau vaselina scursa, incetati imediat procesul tehologic pe care il desfasurati, pentru a nu amplifica defectiunile existente.

Pentru o buna functionare, pe langa intretinerea zilnica sau dupa fiecare utilizare (indepartarea prafului de pe burghiu si de pe ventilatorul motorului, verificarea etaseitatii, a cablului de alimentare etc) trebuie facuta si o revizie periodica cam la 6 luni, intr-un service autorizat.