Atunci cand trebuie sa potriviti pe masina noile roti pe care le-ati achizitionat la mana a doua sau de la un magazin de specialitate, atunci numarul si distanta dintre prezoane reprezinta elemente esentiale. Este un motiv intemeiat pentru acest lucru, cata vreme modelul de prezoane se refera la numarul gaurilor de surub decupate pe janta si distanta dintre ele. Prin urmare, este absolut necesar ca acest model sa se potriveasca cu cel pe cre il are axul masinii dumneavoastra, altminteri roata nu va avea cum sa fie montata. Iar modelele de prezoane se gasesc intr-un numar mare de dimensiuni si variante, acestea fiind masurate de obicei in milimetri sau in inch.

Cei mai multi dintre retaileri, indiferent ca vorbim despre cei din magazine sau din mediul online, ar trebui sa stie cu exactitate ce model se potriveste masinii dumneavoastra si sa vi le ofere pe acelea care se monteaza perfect. Unele site-uri specializate ofera deja informatii si chiar calcule suplimenare, in cazul in care introduceti anul de fabricatie si modelul masinii. In alte cazuri insa, mai sunt si alti parametri de luat in calcul in alegerea jantei potrivite.

Primul concept cu care ar trebui sa va familiarizati pentru a intelege modelul de prezon este cel de “BCD”, prescurtarea de la “Bolt Circle Diameter”, adica diametrul cercului format de suruburile prezon.

Pentru a va face o imagine asupra acestui concept, atunci cand asezati una dintre roti pe pamant si desenati un cerc care sa uneasca centrul fiecarei gauri pentru surub, veti obtine “cercul prezon”. Nu va ramane decat sa trasati diametrul, pentru a afla valoarea BCD. Acest lucru este probabil mai usor de zis decat de facut, intrucat, daca valoarea BCD difera cu un milimeru sau chiar mai putin fata de valoarea masurata profesionist, atunci toleranta luata in calcul la alegerea jantei este una destul de consistenta.

Este mai usor ca valoarea BCD sa se determine cu ajutorul unui ecartament pentru suruburi, pe care il gasiti de cumprat la magazinele de profil. In orice caz, foarte putini proprietari de masini au in dotare o asemenea ustensila, cata vreme nu au de masurat dimensiuni diferite de jante in afara celor de la autoturismul propriu. De asemenea, puteti masura valoarea BCD dand jos roata si masurand distanta dintre prezoane cu o ruleta sau cu un subler. Prin urmare, fixati capatul ruletei pe un centru al unui prezon pe cel diametral opus, in cazul in care aveti o janta in patru prezoane. In cazul in care aveti o roata cu 5 prezoane, veti masura distantele diferit. De aici, calculul e smplu. Daca BCD este de 4.5 inch si aveti 5 prezoane, modelul prezon este 5×4.5 sau 5.100 mm, in sistemul metric.