Multor copii le apar primii dintisori de lapte intre 4-6 luni, desi nici mai devreme sau mai tarziu nu este ceva neobisnuit. Cel mai adesea, apar mai intai incisivii centrali de jos, si apoi incisivii centrali de sus.

Dintre semnele dentitiei mentionam: salivatul bebelusului, iritatie, dorinta bebelusului de a mesteca sau musca tot, diaree, febra, pierderea poftei de mancare, tulburari de somn, tuse- datorata cantitatii mari de saliva. Bineinteles, aceste sunt si semne de imbolnavire.

Intrebarea este cum va puteti da seama daca bebelusul tau a luat un virus, sau ii ies primii dintisori?

Foarte simplu, uitandu-va la gingia bebelusului. Daca gingia lui este rosie, si prezinta toate celalalte semne de dentitie, atunci sunt dintisorii. Va dura o vreme insa pana vor aparea dintisorii. Poate dura si pana la 2 luni, pana cand un dintisor va sparge gingia si va iesi la suprafata.

Il poti ajuta pe bebe sa se simta mai bina si sa ii alini durerea cu ajutorul medicamentelor, desi la unii copii par sa faca minuni, iar la altii nu pare sa faca prea mare diferenta. Daca bebelusul tau nu raspunde la medicament, intrerupeti utilizarea lui. Si ca si cu orice medicament, folositi-le doar atunci cand bebe chiar are nevoie.

Daca sunt folosite in exces, o parte din gelurile orale pot cauza methemoglobinemie, o afectiune serioasa, care este cauzata de asemenea de hranirea bebelusului cu alimente bogate in nitrati.

Gelurile orale nu ar trebui utilizate de mai mult de 4 ori pe zi. Tabletele pentru dentitie contin, de asemenea, chimicale pe care nu ii vrea ca bebelusul tau sa le primeasca.

Alte modalitati de a calma dentitia bebelusului sunt:

  • folositi inele de dentitie; pana la urma, pentru asta sunt facute; este posibil ca bebe sa prefere o jucarie de ros sau un inel plin cu lichid; nu congelati inelul de dentitie, dar pastrati-l la frigider pentru a fi rece
  • oferiti-i bebelusului alimente si bauturi reci si usoare
  • este posibil ca bebelusului sa ii placa sa mestece pe un biscuite sau un covrig
  • acordati-i mai multa atentie pe timpul zilei si seara inainte de culcare; tot ce stie el, este ca ceva il doare
  • incercati sa ii stregeti saliva de pe barbie si gat; schimbati-i tricoul daca este necesar; expunerea constanta la saliva poate cauza o iritatie a pielii
  • daca are diaree, aveti grija sa ii schimbati scutecul cat de des este nevoie; ultimul lucru de care are nevoie acum bebelusul tau este un fundulet iritat