Dictia este un aspect important in comuniare, dar cei mai multi oameni neglijeaza acest lucru… Am cunoscut-o pe Carmen la inceputul acestui an, dupa ce am contactat-o pentru a-i solicita cateva ore de dictie. A fost primul om care mi-a dat incredere in mine din punct de vedere profesional. Am descoperit o profesoara rabdatoare, glumeata si dornica sa te convinga ca poti si mai mult.

 De ce DICTIE?

Dictia este un element esential in comunicare, mai ales atunci cand aceasta se face la radio sau TV. Eu fiind un jurnalist de radio si TV, am considerat ca perfectionarea acestui aspect este imperativa.

Cat de importanta este dictia in imaginea pe care si-o formeaza o persoana?

Vorbirea este modul de comunicare cel mai facil si des folosit intre oameni. Daca persoana din fata ta are o dictie buna, si un limbaj pe masura, cel mai probabil ca va capta atentia si isi va face cunoscut  si apreciat punctul de vedere foarte rapid si usor.

O dictie buna va pune in valoare cunostintele pe care vorbitorul va dori sa le expuna.

Ce se corecteaza cel mai greu?

Depinde de la caz la caz. In general depinde de cat este dispus cursantul sa exerseze. Am intalnit persoane la care graseierea (pronuntau sunetul „r” in mod velar), asa ca a fost o mare bataie de cap sa scapam de raraiala. Altii au grave probleme pe sunetul S sau vor sa scape de accentele din diferitele regiuni ale tarii.

Multe fete fara nicio inclinatie viseaza sa ajunga la TV. Ai avut printre eleve, fete de acest gen?

Foarte multe. Si cand spun asta ma gandesc la cateva sute de studente.

Iti amintesti ca vreuna sa fi reusit sa aiba o cariera in radio sau televiziune?

Da, imi amintesc ca dintre fetele fara talent, au ajuns in televiziuni vreo 12. Dintre cele cu talent au ajuns majoritatea. Si acolo putem numara peste 50.

Ce parere ai despre succesul bazat pe compromis?

Eu nu cred in acest gen de succes. Si acum, mai conteaza si despre ce fel de compromis vorbim. Pentru ca daca de exemplu trebuie sa citim o stire in care nu credem, poate fi considerat un compromis, insa nu intotdeauna postul la care lucrezi va putea prezenta toate punctele de vedere in cadrul unei stiri.

Daca ne referim insa la celelalte tipuri de compromis, care te propulseaza inca de la inceputul carierei in pozitii cheie numai pentru ca un sef te… apreciaza, nu cred ca are vreun rost sa discutam despre succes in aceste cazuri, ci eventual depre prostitutie.

Stiu ca depui multa pasiune in ceea ce faci. Cum stai cu rabdarea?

Inca bine, slava Domnului! Nu pot sa ma plang, insa pot spune ca la cursurile de grup mi se pare ca trece mult mai repede timpul decat la cele one to one, dar si acolo exista persoane si persoane. Unele sunt atat de simpatice incat abia astept ora urmatoare, altele insa… sunt mai putin implicate si acolo trebuie sa intervin continuu pentru a le impulsiona.

Exista o mare legatura intre emotii si dictie. Cum pot fi tinute in frau aceste emotii

Exista o multime de tehnici prin care ne putem ascunde emotiile, unele dintre ele pot fi invatate chiar in cadrul cursului de dictie.

Din punctul tau de vedere, o persoana cu o dictie perfecta din Romania este… Andreea Esca.

Crezi ca politicienii ar trebui sa fie mai preocupati de acest aspect?

100%. Unii dintre ei chiar au inceput sa vina la ore de dictie si pentru asta ii admir.

Un politician care sta bine la acest capitol ar fi…

Nu comentez.

Dar unul care are mari probleme?

Nu comentez.

Care este diferenta dintre dictia de la radio si cea de la tv?

In principiu nu ar trebui sa fie nicio diferenta. Insa in practica, o mare parte dintre cei care prezinta la TV ar trebui sa acorde o importanta mai mare dictiei. Oamenii de radio pe dictie se bazeaza, deci acolo acest capitol este mai bine acoperit.

Care crezi ca este cel mai greu lucru in meseria de jurnalist?

Sa fii continuu conectat la ceea ce se intampla in zona stirilor. Ziua, noaptea, de Paste de Craciun, de ziua ta, oricand…

In ce consta exercititul tau preferat de dictie?

Am mai multe exercitii preferate, iti dai seama, dar unul pe care il fac din timp in timp este cel pentru dificultati de articulatie pentru grupul de sunete sce-sci.