ochelari15Instrumentele optice, pe timpul utilizarii, se pot murdari si imaginile redate nu vor mai fi la fel de clare. De exemplu, atunci cand priviti la o planeta printr-un telescop, s-ar putea sa observati niste pete necunoscute pe suprafata acesteia si sa credeti ca ati facut o descoperire epocala. De fapt, exista posibilitatea ca aceste pete observate de dumneavoastra sa fie niste simple pete de ulei sau unsoare cazute accidental pe obiectivul aparatului optic. Sau, privind printr-un microscop sa credeti ca vedeti niste microorganisme necunoscute, cand, de fapt, acestea nu sunt decat niste scame depuse pe ocular.

La ce trebuie sa ai grija

Mai grav este faptul ca praful si petele pot cauza deteriorarea opticii instrumentelor si pot cauza distrugerea straturilor de protectie de pe lentile. Sticla unui binoclu prafuit se poate zgaria foarte usor si aceasta poate produce daune iremediabile lentilelor. La fel este si in cazul lunetelor de observare. O pata de ulei este foarte periculoasa pentru intreg ansamblul optic al instrumentului deoarece poate cauza deteriorari serioase ale invelisului lentilelor.

Sfaturi generale

Ca un sfat general, daca un aparat optic nu este murdar, atunci nu este necesar sa fie curat. Dispozitivul trebuie plasat intr-un loc ferit de praf si este bine sa se poarte manusi atunci cand se lucreaza. Este interzis sa se atinga lentila instrumentului optic cu mana goala deoarece grasimea sau uleiul de pe mainile dumneavoastra se pot depune foarte usor pe acestea. In prima faza trebuie sa suflati praful folosind un spray cu aer comprimat sau nitrogen. Nu incercati sa stergeti praful cu o carpa deoarece poate avea efectul unei hartii abrazive. Dupa ce ati executat aceasta operatiune, verificati prin inspectare existenta unor pete. In cazul in care exista, atunci acestea trebuie indepartate folosind solventi speciali. In acest scop, folositi lavete din material moale cum ar fi bumbacul sau pielea de caprioara si picurati solventul pe acestea. La final, stergeti cu grija portiunea patata, fara a apasa excesiv, pentru a evita producerea de zgarieturi.