Numai un viitor parinte stie ce care sunt emotiile prin care trece in perioada dinaintea venirii pe lume a primului copil. E o lume complet noua pentru multi dintre noi, iar deciziile referitoare la ce si cum trebuie cumparat se dovedesc a fi extreme de complicate.

Primul articol de care vei avea fara doar si poate nevoie este patutul bebelusui.

Daca ai cautat in magazinele online de specialitate, ai observant probabil ca optiunile sunt foarte variate, atat ca si model, utilitati, dar ca si pret. Iata cateva sfaturi practice in alegerea patutului potrivit tie si bebelusului tau.

 • SIGURANTA – Principalul criteriu avut in vedere este siguranta copilului tau. Avand in vedere ca in primele luni de viata bebelusul va dormi in cea mai mare parte a timpului, este foarte important ca el sa fie in cele mai sigure conditii, pentru ca tu sa nu-ti faci mereu grija pentru el. Este important ca patutul sa fie cumparat cu un certificate de calitate( care sa ateste calitatea vopselelor folosite), sa fie cat mai solid (pentru momentul in care bebelusul va incepe sa se ridice in picioare), iar in cazul in care folosesti un patut la mana a doua verifica-l cu atentie sa nu aiba aschii care ar putea rani bebelusul. In cazul in care alegi un patut de lemn, este important ca distanta dintre bare sa fie intre 4,5 cm si 6 cm. De asemenea, este important ca marginile patutului sa fie netede si colturile rotunjite, pentru a evita ranirea bebelusului.
 • AJUSTARE PE INALTIME – Este util ca patutul pe care il alegi sa poate fi ajustat pe cel putin 2 nivele. Acest lucru se va dovedi foarte util atunci cand bebelusul este foarte mic, mai ales daca mamica a nascut prin cezariana. Incepand cu 5-6 luni, cand bebelusul incepe sa se ridice in fundulet, nivelul poate fi coborat pana la cel mai de jos nivel, pentru a nu-I permite copilului sa iasa singur din patut.
 • ALEGEREA SALTELEI – Majoritatea patuturilor sunt create pe 2 dimensiuni standard: 120 cm x 60 cm si 140 cm x 70 cm; astfel, si cele mai multe saltele au aceleasi dimensiuni. In cazul in care patutul ales are alte dimensiuni, asigura-te mai intai ca vei gasi si saltele cu aceleasi dimensiuni. Este recomandat ca salteaua sa se incadreze perfect in dimensiunile patutului, sa fie ferma si nu moale (daca este prea moale bebelusul risca sa se sufoce). In ultimul timp, specialistii recomanda saltelele din fibra de cocos, aceasta avand proprietatea de a permite aerului sa circule pentru o mai buna aerisire, sunt ferme dar nu dure si ii sustin coloana bebelusului.
 • SERTAR INCORPORAT – o parte din patuturile disponibile au incluse sertare sau corpuri de mobile ce pot fi folosite ca si spatiu de depozitare. Si stim ca intotdeauna in cazul bebelusilor nu avem suficient spatiu. In cazul in care consideri ca acest spatiu ti-ar fi de folos, poti alege un patut care sa aiba si un astfel de sertar.

Tipurile cele mai intalnite de patuturi pentru bebelusi sunt:

 • Patutul din lemn – este modelul clasic de patut, realizat de cele mai multe ori din lemn masiv, in care bebelusul tau poate dormi pana la 3-4 ani. Acest tip de patut are de obicei 2-3 nivele de inaltime si poate fi folosit un timp indelungat (si la urmatorul copil de exemplu). Dezavantajul acestui patut este ca este destul de mare (dimensiunile lui fiind de cele mai multe ori 120 cm x 60 cm) si implicit ocupa mult spatiu si este dificil de mutat.
 • Patutul pliabil – este confectionat de obicei din material sintetic si suport de plastic, permitand astfel plierea si transportarea lui oriunde are parintele nevoie. Este perfect pentru familiile care calatoresc mult cu bebelusul. Aceste patuturi nu sunt atat de rezistente precum cele de lemn, insa sunt mai reduse ca pret.
 • Patutul transformabil – Cand bebelusul tau a atins varsta de 2-3 ani, acestui patut ii poti indeparta anumite parti laterale astfel incat sa fie transformat intr-un pat pentru junior. Avantajul este ca nu vei fi nevoit sa cumperi un nou patut iar bebelusul tau este deja familiarizat cu spatiul de dormit. Daca optezi pentru un astfel de patut, ai grija ca in momentul cumpararii sa ai toate piesele necesare modificarilor ulterioare. De asemenea, daca planuiesti sa folosesti patutul si pentru urmatorul copil, aceasta alegere nu este probabil cea mai buna pentru tine.

Cum folosim in conditii optime patutul de bebelus? Iata cateva sfaturi practice referitoare nu doar la cumpararea patutului, ci si la utilizarea sa, pentru ca bebelusul tau sa fie in siguranta, in cel mai bun mediu.

 • Pozitionarea in camera – aranjeaza patutul bebelusului departe de geam, perdele, de dulapuri sau corpuri de pe care ar putea cadea ceva sau de care copilul s-ar putea agata si rani. Pentru primele luni de viata, cand bebelusul este total dependent de mamica, este indicat ca patutul sa fie pozionat in camera cu parintii sau daca este pus in alta camera ar fi bine ca unul dintre parinti sa doarma cu el.
 • Verificarea sigurantei patutului – odata instalat, este foarte important sa verificam ca patutul este bine montat, ca nu are aschii sau colturi ascutite care ar putea rani bebelusul, si sa verificam pozitia saltelei. Pentru primele 5-6 luni de viata este indicat sa fixam salteaua la primul nivel, pentru a ajunge cu o mai mare usurinta la bebelus. Dimensiunea saltelei trebuie sa fie perfecta pentru patut, pentru ca daca acesta este prea mica acesta si-ar putea prinde manutele sau ar putea aluneca intre pat si saltea si s-ar putea sufoca.
 • Schimbarea lenjeriei saltelei – pregateste-te cu cateva lenjerii de schimb pentru salteaua bebelusului. Este indicat ca atunci cand schimbi lenjeria sa intorci si salteaua pe cealalta parte, pentru o mai buna aerisire.
 • Caruselul pentru patut – ai grija ca jucariile pentru copil sau caruselul sa nu fie pozitionate prea aproape de bebelus, pentru ca acesta sa nu aibe tendinta sa se intinda dupa ele. De asemenea, in cazul caruselului, acesta trebuie pozitionat astfel incat bebelusul sa nu-si dea ochii peste cap incercand sa-l priveasca.
 • Hainele bebelusului – pentru primele luni de viata este indicat ca bebelusul sa fie imbracat in timpul somnului cu hainute dintr-o singura bucata, tip salopeta. In plus, este bine ca bebelusul sa nu fie invelit cu o patura (deoarece s-ar putea sufoca cu aceasta). Daca este neaparat ca bebelusul sa fie invelit, prinde capetele paturii sub saltea.

Pe piata sunt disponibile o varietate de patuturi de bebelusi: de lemn sau pliabile, cu masuta de schimbat, carusel, sertare sau alte accesorii incorporate, tot felul de culori si cu design-uri atragatoare. Important este ca patutul ales sa fie potrivit stilului tau si al bebelusului de viata si sa-I ofere siguranta deplina si comoditate.