Ceasurile pot fi impartite in trei categorii, dupa principiul de functionare: cele care sunt mecanice, cele care folosesc mecanismul pe baza de cuart si ceasul inteligent. Fiecare dintre aceste ceasuri iti ofera mai multe avantaje, dar si unele dezavantaje, de aceea, trebuie sa cantaresti bine alegerea, inainte de a o lua. Desigur, pe langa acest aspect, trebuie sa ai grija si la alte aspecte, precum carcasa, geamul de protectie ori cureaua.

La ce trebuie sa acorzi atentie cand iti cumperi un ceas de mana

Carcasa reprezinta structura de rezistenta pentru tot ceasul, carcasa fiind cea care va proteja mecanismul interior, dar si cea care are impactul vizual cel mai puternic, mai ales dupa ani de purtare. Cea mai ieftina varianta este carcasa din plastic ori rasini polimerice, care se recomanda sa fie folosite daca vrei un ceas pentru copii sau un ceas sportiv, mai ales in cazul celor facute din rasini polimerice, deoarece rezistenta lor este mai scazuta.

ceas-de-mana

Alama e o alegere mai cautata, atunci cand e vorba de ceasuri ieftine, deoarece poate sa reziste mai bine la zgarieturi si la trecerea timpului, daca este ingrijita corespunzator. Totusi, trebuie sa iei in calcul faptul ca acest ceas este sensibil atunci cand vine de expunerea la apa, indiferent daca e vorba de transpiratie, aer sarat marin sau chiar de greutate mare. In schimb, carcasa din aluminiu este o alegere mai buna pentru ceasuri sportive, dar nu rezista la fel de bine la zgarieturi ca alama. In schimb, un ceas de mana realizat din aluminiu se poate eloxa mai bine, avand si straturi protectoare care pot sa ii imbunatateasca rezistenta in timp si aspectul final. Otelul inoxidabil e o alegere foarte cautata, pentru ca otelul e dur si rezista foarte bine, avand un aspect placut si o greutate mai mica decat alama. Titanul este mai scump, insa, este un material dur si hipoalergic, dar si mai rezistent.

Geamul protector poate sa fie facut din plexiglas ori alte variatiuni de rasini polimerice, aceasta fiind cea mai ieftina optiune, cristal mineral ori safir. Cristalul mineral este o optiune foarte cautata, deoarece e rezistent in fata zgarieturilor si nici nu sufera de pe urma socurilor, avand o rezistenta de maximum sase pe scarar MOH. Safirul e o optiune foarte buna, dar mult mai scumpa, prezentand o duritate de noua pe scara MOH, fiind foarte rezistent contra zgarieturilor. Totusi, nu este atat de rezistent la socuri.

Desigur, o alta componenta pe care nu trebuie sa fie ignorata trebuie sa fie cureaua. Indiferent daca e vorba de o curea de tip standard, de o bratara ori de alt tip de design pe care l-a ales producatorul, adesea, cureaua este realizata din materiale similare cu cele pe care le are carcasa ceasului, aplicandu-se aceleasi criterii ca cele care au fost prezentate mai sus. Pe langa toate acele materiale care au fost insiruite, tot foarte comune si cautate sunt nailonul, care e rezistent si ieftin, cauciucul, ce prezinta o rezistenta mai buna la stres, dar si pielea, aceasta prezentand un aspect estetic mult mai placut, insa se poate uza mai repede.

Cu alte cuvinte, orice ceas de mana ai alege, este greu sa alegi unul care sa fie cu adevarat bun, dar, cel mai bine este sa te feresti de variantele ieftine, care, sunt cel mai putin durabile.