Balurile mascate şi serbările se ţin lanţ în grădiniţe. În multe locuri, copiii îşi pot alege chiar ei în ce anume să se costumeze. Dacă pentru copii este o bucurie să se deghizeze în diferite personaje, pentru noi părinţii, achiziţionarea sau confecţionarea costumelor pentru serbare reprezintă un stres în plus.

În momentul în care vrem să confecţionăm costume pentru serbări, e bine să le proiectăm astfel încât accesoriile să nu acopere feţele copiilor şi vestimentaţia să fie cât mai comodă.

Azi vă propun să creăm, fără să depunem prea mult efort, o ţinută de călărie clasică, potrivită atât pentru băieţi, cât şi pentru fetiţele pasionate de călărie. Echitaţia este un sport elegant, în care vestimentaţia are un rol important.

Pentru a aborda o ţinută de călărie cât mai apropiată de cea originală, trebuie să ne axăm pe câteva piese de bază preluate din clasicul costum de echitaţie.

Hainele clasice împreună cu accesoriile create special pentru concursurile de echitaţie se concentrează pe culori naturale, din care nu lipseşte albul, nuanţele de maro, bej şi negru.

Nuanţele de albastru închis, împreună cu albul, sunt de asemenea potrivite pentru a crea un echipament de inspirație ecvestră.

Elementele specifice pentru ţinuta călăreţului sunt: pantalonii strânşi pe picior, cizmă înaltă din piele, caschetă de jocheu, cămaşă clasică masculină, sacoul din stofă cu cotiere.

Pentru o ţinută de călărie improvizată, putem alege nişte pantaloni albi strânşi pe corp. Pantalonii simpli de pijama sunt potriviţi în acest scop sau dacă, puiul nostru are un jerseu mai lung, putem opta chiar şi pentru ciorapi – pantaloni albi.

Avem nevoie de:

  • o cască pentru ciclism sau de ski,
  • o cagulă neagră (o căciulă neagră, cască de înot),
  • o cămaşă albă,
  • un jerseu negru sau închis la culoare,
  • o pereche de pantaloni strânşi pe picior (sau ciorapi-pantaloni albi),
  • cizme negre (sau cizme de cauciuc),
  • un căluţ de băţ (jucărie),
  • ac şi aţă neagră,
  • o pereche de şosete negre cu 3- 4 numere mai mari decât piciorul copilului.

Noi am optat pentru un echipament de jocheu clasic, alb-negru şi albastru închis, după cum se vede şi din enumerarea de mai sus. Am ales haine din garderoba copilului nostru, fără să fie nevoie să cumpăr nimic din comerţ. Singurul accesoriu achiziţionat, dar nu pentru această ocazie, a fost o jucărie, un căluţ pe băţ.

Cascheta de jocheu

Casca noastră pentru ciclism e colorată (albastră cu albinuţe), aşadar era o provocare să o transformăm într-o caschetă de jocheu. Totuşi, nu e imposibil de realizat. Pentru transformare, avem nevoie de o căciulă tricotată, o cască de înot din supraelastic sau de o cagulă.

Eu am ales cagula, pentru că era cea mai potrivită ca şi mărime. Luăm deci, o cagulă neagră şi o punem peste casca colorată. E nevoie să o coasem de cască în câteva locuri, cât să nu alunece.

Ţinuta de călărie

Drept pantaloni de călărie, am ales o pereche de pantaloni de pijama din bumbac subţire, strânşi pe corp. Cămaşa albă clasică este cea mai potrivită pentru partea de sus a echipamentului, pe care o vom asorta cu un jerseu tricotat de bună calitate, de culoare albastru închis.

Încălţăminte de călărie

Cele mai potrivite încălţări pentru ţinuta călăreţului sunt cizmele înalte din piele, însă noi aveam la îndemână doar cizme de cauciuc colorate. Dacă sunteţi într-o situaţie asemănătoare, puteţi improviza foarte ușor nişte cizme de echitaţie, cum am procedat şi noi.

Alegeţi o pereche de şosete negre cu 3 numere mai mari decât piciorul copilului dumneavoastră şi trageţi-le peste cizmele de cauciuc.

Veţi avea o pereche de cizme care se va potrivi exact cu casca şi jerseul de jocheu. Puteţi opta de asemenea, pentru o ţinută maro cu alb. În acest caz, e bine ca jerseul, cascheta şi cizmele să fie maro, iar pantalonii şi cămaşa de culoare albă. Fetiţele pot alege chiar şi elemente roz.

Accesorii suplimentare – crăvaşă, căluţ pe băţ, medalie

Costumul de jocheu este complet atunci când optăm şi pentru un accesoriu suplimentar. Cel mai sugestiv detaliu este un căluţ pe băţ, pe care copilul îl poate ţine în mână.

Dacă nu avem acasă un astfel de căluţ, putem achiziţiona o crăvaşă. Medalia atârnată la gâtul călăreţului aduce un plus de imagine costumului de jocheu. Atfel, îi insuflăm copilului că pentru noi, el este campionul.