Multi parinti sustin in mod eronat faptul ca si copilul lor este constipat. Acest lucru se poate afirma numai in situatia in care scaunul este tare si se elimina cu dificultate. Trebuie mentionat ca exista particularitati in ceea ce priveste frecventa scaunelor si consistenta lor in functie de varsta copilului.

Spre exemplu, la nou-nascutii alimentati la san, exista situatia in care scaunul este eliminat dupa fiecare alaptat, in timp ce acei copii alimentati la biberon, pot elimina unul pana la patru-cinci scaune pe zi. Fiecare dintre aceste situatii este una normala.

Chiar si la copiii mai mari de 3 ani, exista diferente de la individ la individ, astfel ca un copil poate avea un scaun in fiecare zi, iar altul, un scaun la 2-3 zile. Se stie faptul ca pe masura ce varsta copilului e mai mare, numarul scaunelor si volumul acestora tinde sa scada.

Cauze

Cand poate aparea constipatia la copii?

  • Atunci cand sugarul alaptat la san este trecut la alimentatia artificiala (biberon) sau atunci cand, in functie de varsta, acestuia ii este schimbat regimul alimentar;
  • Atunci cand nu consuma suficiente lichide, mai ales in perioada de vara;
  • Atunci cand consuma lapte in cantitati mari zilnic;
  • Atunci cand foloseste o toaleta noua;
  • Atunci cand va aflati in calatorii ori atunci cand acesta intra in primul an de scoala sau de gradinita;
  • Atunci cand se folosesc medicamente care au printre efecte secundare si constipatia.

Simptome

In constipatia la copii, se regasesc frecvent o serie de simptome, precum inapetenta (lipsa poftei de mancare), ameteli, greturi, dureri abdominale si uneori, picaturi de sange in scaun datorita eliminarii dificile prin anus.

Tratament

Constipatia celor mici se poate trata si acasa, luand cateva masuri esentiale, printre care ar trebuie sa se numere, in primul rand, mentinerea unei bune hidratari.

Atunci cand copilul alimentat la san este trecut la biberon si se constata o usoara constipatie, trebuie introduse in alimentatie 30-60 ml apa, insa nu mai mult de 2-3 saptamani.

In cazul unui copil mai mare de 6 luni, in lupta impotriva constipatiei, se pot prepara periodic sucuri de mere, prune, pere si totodata este indicat sa consume alimente bogate in fibre, preum fasole uscata, mazare, sau fructe, ca si piersici, prune, caise, etc. La copiii cu varsta de peste 1 an, se poate introduce un regim alimentar bazat pe un mix de doua mese pe zi din fructe si doua mese din legume.

De asemenea, este important ca in alimentatia celui mic sa faceti loc produselor din grau integral (cereale, orez brun, paine integrala).

Totodata, trebuie sa stiti ca in ultima vreme cercetatorii au constatat faptul ca masajul usor pe abdomen are rezultate benefice impotriva constipatiei.

In cazul in care observati ca situatia se agraveaza, iar copilul dumneavoastra are in continuare mai putin de trei scaune pe saptamane, este indicat sa consultati cat mai repede un medic specialist.