In zilele noastre, cumpararea unei locuinte poate presupune un efort semnificativ, chiar si pentru persoanele cu venituri medii, mai ales daca vorbim de locuinte in orase mari, unde preturile sunt extrem de ridicate. Raportand aceste preturi la salariile din Romania, constatam ca, fara ajutorul unei banci, nu ne-am putea permite niciodata o locuinta. Acesta este momentul in care va decideti ca vreti sa contractati un credit, dar multitudinea de oferte existente pe piata va fac alegerea si mai grea. Avand in vedere faptul ca un astfel de credit se face pe o perioada foarte mare, de 30, 35 de ani, trebuie sa analizati cu atentie toate ofertele, dar mai ales toate detaliile contractului.

In ceea ce priveste forma creditelor, acestea pot fi de doua feluri: credite cu rata fixa si credite cu rata variabila. Avantajul ratelor fixe este ca, pe timpul platii, acestea nu sunt influentate de rata dobanzilor de pe piata, cum se intampla in cazul ratelor variabile. Exista banci care va ofera credite imobiliare mixte, adica o parte din rate vor fi fixe, iar restul variabile.

In general, atunci cand ratele dobanzilor sunt mici, de multe ori este o idee buna sa contractati un imprumut cu rata fixa. Pe de alta parte, in cazul in care ratele dobanzii sunt ridicate, dar in scadere, un imprumut cu rata variabila ar putea fi o optiune mai buna.

In timp ce rata creditului reprezinta un aspect important atunci cand vreti sa faceti un imprumut, taxele de intelegere pot face, de asemenea, o diferenta considerabila a rambursarilor dumneavoastra pe termen lung. Aflati ce taxe sunt aplicabile imprumutului si intrebati-l pe angajatul bancii daca exista taxe de penalizare pentru anumite evenimente, cum ar fi efectuarea unei plati cu intarziere, refinantarea imprumutui imobiliar, achitarea anticipata. Intrebati, de asemenea, ce se intampla si in cazul in care vreti sa vindeti locuinta respectiva si sa va achizitionati alta locuinta, daca se poate sa se porteze garantia pe noua proprietate.

Ca in cazul tuturor imprumuturilor, si acestea pot veni cu bonusuri, cum ar fi planurile de asigurare reduse si cardurile de credit, oferite in mod gratuit, pe care le puteti lua in considerare atunci cand alegeti un credit pentru locuinta.