Din ce in ce mai multe locuinte utilizeaza aerul conditionat in anotimpul cald. Pentru unele se poate sa constituie un lux, insa pentru cele mai multe este o necesitate. De aceea, utilizatorii trebuie sa se informeze atunci cand utilizeaza un astfel de sistem de racire a aerului. Urmatoarele puncte vor face consumatorul mai constient de modul de functionare, mai in masura sa utilizeze corect aerul conditionat.

Ce este aerul conditionat?

Prima definitie functionala a aerului conditionat a fost creata in 1908, de catre G. B. Wilson. Este definitia la care a subscris si Willis Carrier, supranumit si “parintele aerului conditionat”, un tanar inginer electrician, care, in 1902 a  creat primul sistem modern de ventilare a aerului:

  • Mentine o umiditate corespunzatoare in orice colt al incaperii
  • Fereste atmosfera de umiditate excesiva in anumite anotimpuri
  • Furnizeaza o aprovizionare constanta si adecvata de ventilatie
  • Indeparteaza eficient din aer micro-organisme, praful, funinginea si alte corpuri straine
  • Raceste eficient incaperea in timpul anumitor sezoane
  • Incalzeste ori ajuta la incalzirea locuintei pe timpul iernii
  • Un aparat care nu are un cost prohibitiv privind achizitionarea sau intretinerea

Cum functioneaza aerul conditionat?

Principala functie a unui aparat de aer conditionat este sa miste aerul cald din interior, in afara, racind astfel locuinta si racorindu-te pe tine. Aerul conditionat sufla aer rece in casa, tragand caldura din atmosfera. Aerul este racit prin suflarea intr-o serie de tevi reci, numite serpentina vaporizatorului. Acelasi lucru se intampla atunci cand apa calda se evapora de pe piele, aceasta ramanad rece. Serpentina vaporizatorului este umpluta cu un lichid special, refrigerent, care se transforma in gaz, absorband astfel caldura din aer. Refrigerentul este pompat in afara casei, intr-o alta bucla, unde lasa caldura stransa si se transforma inapoi in lichid. Din acest motiv, aceasta bucla exterioara este numita si condensator. Mai departe, o pompa, numita compresor, impinge refrigerentul in alte doua bucle si ii schimba presiunea, astfel ca el va fi evaporat sau condensat.

Puterea pentru a face toate aceste miscari este data de motorul aparatului de aer conditionat. Intregul sistem va oferi, in mod normal, de aproximativ de trei ori mai multa energie de racire decat cea utilizata de compresor. Acest fapt ciudat se intampla din cauza schimbarii refrigerentului din lichid in gaz si invers.

De fapt, sistemul de aer conditionat este asemanator unui alt aparat destul de prezent in locuintele zilelor noastre: frigiderul. Aerul conditionat nu are carcasa externa pe care se bazeaza frigiderul atunci cand devine, practic, o cutie rece. In schimb, peretii casei tale pastreaza aerul rece in interior.