Este rar ca un nou nascut sa doarma o noapte intreaga, fara sa se trezeasca. Si noptile prea scurte, „albe”, reprezinta problema nr. 1 a proaspetilor parinti, si oboseala nu-i ajuta sa fie calmi.

Important este ca micutul Dvs sa isi stabileasca propriul sau ritm si sa faca diferenta intre noapte si zi. Dar pentru a-l ajuta sa distinga mai repede, nu ezitati sa il puneti intr-o camera intunecata, fara lumina, care in timp il va face pe copil sa distinga intre noapte si zi.

Primele luni

In primele 2 luni bebelusul se va adapta. Nu ii cereti imposibilul. Totul este nou pentru el si trebuie sa inteleaga ritmul zilelor. Nu face diferenta intre noapte sau zi. El poate sa adoarma spontan, cand il plimbati in carucior sau cand e in patul lui.

Este indicat sa nu il luati in brate imediat ce incepe sa scanceasca, dar asigurati-l ca sunteti langa el, tinandu-l de mana sau mangaindu-i corpul. Nu ezitati sa il lasati sa planga timp de 5 minute; va termina mica serenada prin a adormi.

Fiecare bebelus are motivele sale pentru care plange noaptea: fie ii este prea cald, fie prea frig, il doare stomacul sau este speriat. In plus, ii poate fi si foame. Este important sa ii vorbiti, sa va auda vocea. Stand in preajma micutului, Dvs singuri veti observa ce ii face bine bebelusului, ce ii place si ce il calmeaza cand este agitat.

De ce se trezeste noaptea?

Chiar daca a dormit o noapte intreaga o data, sa nu va asteptati ca de acum sa fie asa zilnic. Majoritatea copiilor au nevoie sa manance la mijlocul noptii (3-4 dimineata) in primele 2 luni. Apoi, incetul cu incetul, masa din toiul noptii se decaleaza usor spre dimineata devreme.

Organismul micutilor trebuie sa se obisnuiasca si sa isi faca rezerve care sa ii permita sa nu manance 8 ore, ca si noi. Stomacul lor fiind mic, in primele luni de viata, va avea nevoie sa manance mai putin si mai des. Pe masura ce va avansa insa, si stomacul se mareste.

Cateva solutii…

  • decat sa ii impuneti copilului ritmul Dvs, mai degraba incercati sa va adaptati Dvs la ritmul sau. Va fi mai usor sa dormiti si Dvs atunci cand doarme el, decat invers. Si cand sunteti in concediu de maternitate / paternitate, va puteti permite acest lucru. De asemenea, scurtele sieste din timpul zilei permit sa se compenseze cu lipsa de somn din timpul noptii;
  • faceti in asa fel aranjamentele incat noaptea sa nu mai trebuiasca sa va miscati atat de mult. Asezati patutul copilului in camera Dvs, mai ales cand mai aveti inca un copil, care ar putea fi trezit de scancetele nou nascutului;
  • amintiti-va ca aceste momente de oboseala sunt trecatoare; repetati-va continuu ca situatia nu va mai dura pentru mult timp si invatati sa fiti rabdatori!