Anemia este o afectiune des intalnita la copii, in majoritatea cazurilor fiind vorba despre anemia feripriva. De obicei, aceasta este cauzata de o carenta de fier. In cazul in care cantitatea de fier din sange este insuficienta, atunci si cantitatea de hemoglobina este mai mica si apar dificultati in transportul oxigenului catre tesuturi.

Aceasta afectiune mai poate aparea si cand exista pierderi de sange sau sangerari la nivelul tubului digestiv. Cel mai adesea intalnim anemie la sugarii care sunt alimentati cu lapte de vaca, deoarece s-a demonstrat ca fierul din acest tip de lapte este mult mai greu asimilat decat cel din laptele matern. Un risc mare pentru aceasta afectiune il au si prematurii si nou-nascutii cu greutate mica.

Anemia feripriva este des intalnita si la copiii care consuma multe fainoase pentru ca astfel de alimente impiedica asimilarea fierului de catre organism. De asemenea, acelasi tip de anemie se intalneste si cand exista o carenta de acid folic si vitamina B12.

Totodata, cresterea rapida la copii poate sa determina un risc crescut pentru anemie. In acest caz, organismul va solicita o cantitate mai mare de fier.

Daca ne aflam in fata unui copil cu piele palida si uscata, cu fisuri in coltul gurii, cu limba lucioasa si neteda, dar si cu tahicardie si irascibilitate, probabil este vorba tot despre aceasta boala, de aceea se impune sa se faca o hemograma si sa se dozeze fierul din sange. Aceste rezultate de laborator sunt de mare folos si pot pune diagnosticul corect.

Tratament

In cazul in care copilul este alimentat la san si are anemie, mama va trebuie sa consume suplimente pe baza de fier, insa daca bebelusul este alimentat artificial, i se va indica supliment de lapte praf imbogatit cu fier si complex de vitamine.

Daca anemia apare la un copil mai mare, i se vor recomanda consumul de alimente bogate in fier, ca galbenus de ou, ficat, carne si alimente bogate in vitamina C, deoarece toate acestea contribuie la o mai buna absorbtie a fierului.

Foarte importanta este prevenirea anemiei care se poate realiza numai printr-un regim de viata sanatos si o dieta bogata in fier.

La scolari, aceasta afectiune poate determina tulburari de concentrare, invatare si atentie. De aceea, este important un consult medical atunci cand aceste simptome devin evidente.