Sa intalniti oameni care amana? Amana intalnirile, amana sa va raspunda la vreun email, amana sa…isi traiasca viata?

 Sunt oameni care au parcurs programe de dezvoltare personala, oameni care au anumite responsabilitati, oameni care sunt maturi, si aici ma refer la varsta din certificatul de nastere.

 Revin cu un subiect atat de dezbatut incat a devenit desuet. Dezvoltare personala inseamna responsabilitatea fiecaruia fata de el insusi, zi dupa zi, inseamna cunoastere de sine, raportarea la sine, la ceilalti. Inseamna alegeri constiente si inseamna maturitate in toate formele ei. Inseamna curaj, inseamna asumare fata de propria ta viata.

 Acum ceva ani in urma, cand un trainer, psiholog, facilitator spunea ca promoveaza acest concept, dezvoltare personala, lumea ii privea cu multa curiozitate, acum, aceiasi promotori sunt priviti cu suspiciune si neincredere. Dezvoltarea personala a devenit fluida, a devenit o moda, a devenit un “must”, altfel nu esti in rand cu ceilalti.

 A fi responsabil inseamna mult mai mult decat participarea la workshopuri, cursuri, seminarii pe diferite teme. Cati au curajul de a fi in viata lor, in povestea lor? Da, sunt curente de dezvoltare care spun ca poti sa “vindeci” imediat diferite tulburari. Americanii, de exemplu, sunt priceputi in a face astfel de spectacole, in care oamenii isi schimba viata in cateva ore de stat in sala, de cantat,  dansat si aplaudat. Dupa ce trece valul de energie, se ridica si aburii prin care totul pare usor si ramane realitatea.

 Alegerile asumate si responsabile, asa cum vad eu dezvoltarea personala, se fac in situatii de pace, de liniste, se fac preventiv.

 Alegerile in criza sunt de cele mai multe ori alegeri de criza. Ele pun presiune mare pe umerii nostri, ne intuneca mintea, ne duc pe drumuri infundate. 

Sigur, marea majoritate isi traieste viata si fara psiholog si este minunat. O alta parte, aleg sa mearga in terapie preventiv, cand simt ca au ceva de clarificat, o alta parte aleg sa traiasca in confuzie sau sa mearga la specialist atunci cand nu mai au energie.

 Oricare varianta este o alegere. Si este cea mai buna alegere a fiecaruia. Despre asta este dezvoltarea personala, in opinia mea.