Vine sezonul rece si va ganditi sa va echipati serios masina pentru zapada si gheata. In acest caz,  primul lucru la care ar trebui sa va ganditu sunt cauciucurile de iarna. In mod evident, este ceva mai soctisitor sa ai u rand de cauciucuri de rezerva, insa, in mod sigur, masina va fi manevrata mai in siguranta atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara. Mai mult, de vreme ce ambele seturi vor fi purtate cam cate jumatate de an fiecare, este evident ca si durata lor de viata va fi mai mare decat atunci cand porti o singura pereche ani la rand. Pentru a alege insa cauciucurile potrivit pentru masina ta, sunt insa cateva reguli de baza pe care trebuie sa le urmezi. De asemenea, trebuie sa avem in vedere cateva caracteristici care fac diferenta.

Daca v-at hotarat sa montati cauciucuri e zapada pentru masina dumneavoastra, urmatoarea decizie va fi daca sa paatrati si un singur set de jante si sa montati cauciucurile de doua ori pe an, in locul achizitiei unui nou set. Sunt si in acest caz avantje si dezavantaje, dar, inesenta, un set suplimentar de roti va constituio investitie initialamai mare, darcare se amortizeaza in aproximativ doi ani. Iar cu echipamentul potrivit, va puteti schimba si singuri rotile, in propriul garaj.

In cazul in care doriti si un set de jante noi pentru anotimpul de iarna, va trebui sa va ganditi daca nu cumva doriti sa optati si pentru o masura mai mica a rotilor. Spre exemplu, daca rulati deja cu jante de 18 inch pe timp de vara, pe timp de iarna ati putea opta pentru un diametru de 17 sau chiar 16 inch. Avantajul este, in acest caz, de partea rotilor reduse in dimensiune. Dincolo de faptul ca acestea vor costa maiputin, ele se vor comporta si mai eficient pe zapada ori gheata.

Otel sau aliaj? Nu in ultimul rand, va trebui sa va ganditi daca jantele vreti sa fie din aliaj de aluminiu sau din otel. Cele din aluminiu vor fi mai usoare, astfel ca masina dumneavoastra se va misca mai rapid si va avea o manevrabilitate sporita. Pe de alta parte, agilitatea si greutatea redusa nu sunt chiar lucrurile cele mai dorite atunci cand rulati pe gheata sau pe zapada. Jantele din otel sunt substantial mai grele si, prin urmare, vor avea o aderenta si o priza lasol mai bune decat rotile de aceleasi dimensiuni, dar din aliaje mai usoare. Iar in materie de condus pe timp de iarna, greutatea in plus este chiar indicata. Prin urmare, concluzionam ca dimensiunea potrivita pentru a trece iarna este de 15 sau 16 inch, cu pneurile adecvate.