Daca pentru varsta de 1 an- 2 ani, militez pentru idea de a introduce copilasul in colectivitate, prin trimiterea sa la cresa (vezi articolul Dam copilul la cresa? Varsta ideala pentru intrarea in colectivitate), de la 2- 3 ani incolo, cand cel mic s-a invatat deja cu programul respectiv, este bine sa facem pasul urmator, in care va fi cu alti copilasi de varsta lui si in timpul liber, si va invata ceva diferit.

Prin urmare in prezentul articol doresc sa iti prezint o serie de activitati recreative pentru copii de 2 – 3 ani.

Mai exact, vorbesc despre cursuri de inot/ balet/ dansuri, locurile de joaca special amenajate pentru copii atunci cand parintii au nevoie de o iesire in oras si vor sa ii ia cu ei pe cei mici, si despre parcurile de distractii- concept care pentru mine era echivalent cu vacanta de vara, cand mergeam cu ai mei in cel din Mamaia…

Este minunat ca lucrurile s-au schimbat si au evoluat de cand generatia mea era in scutece. Asa si trebuie, pentru ca societatea umana sa evolueze si ea.

Am mai spus-o si nu mi-e teama sa o repet: ne aflam inca in secolul luminii, in care totul se schimba cu o viteza fantastica, deci si noi trebuie sa ne adaptam la fel de repede.

Pe de o parte este bine pentru ca resursele de cunoastere au devenit practic nelimitate, pe de alta parte este alarmant faptul ca tehnologia si calculatoarele suplinesc ceea ce era facut mai demult de oameni.

Aici se include si comunicarea fata in fata, jucatul cu vecinii in fata blocului, iar plimbarile prin parc sunt inlocuite cu vizionarea unui film sau joaca pe calculator sau pe tableta…

Ca parinti, trebuie sa stim sa tragem linia intre cat timp este in regula ca cel mic sa stea in casa cu ochii in monitor si cu manutele pe mouse sau tastatura, pentru ca trebuie sa deprinda si aceste abilitati pentru a fi in pas cu generatia sa, si cat timp trebuie sa iasa in aer liber/ la joaca fizica cu alti copii.

Daca nu atingem un echilibru intre aceste doua tendinte, vom creste o generatie lenesa, obeza, care nu stie sa poarte o conversatie daca nu exista la mijloc o interfata.

Asadar, este bine sa luam fraiele in mana de la o varsta frageda a copilului. Eu una recomand urmatoarele activitati recreative, pe care in mod cert le-am pus sau urmeaza sa le pun in aplicare:

  • Lectiile de inot: in orasele mari, exista “baby spa-uri” sau “baby club-uri”, in cele mai mici sunt pur si simplu piscine. Important este sa fie curate si sa aiba personal calificat sa ne invete odraslele sa invinga teama de apa si sa invete sa inoate… Acest sport este recomandat chiar de la cateva luni, cand copilasii au instinctul natural de a sta la suprafata apei.
  • Lectiile de balet si de dans: ajuta la o dezvoltare armonioasa a corpului pe termen lung, iar pe termen scurt la energie epuizata si nopti linistite (pentru parinti!). In afara de rochitele specific dansurilor de societate daca tindem spre un nivel profesionist, in ceea ce priveste baletul, pentru baietei sunt de ajuns ca si echipament un body cu colanti, iar pentru fetite body-urile cu tutu, care pot fi completate cu niste ciorapei lungi sau colanti.
  • Pentru zile ploioase, prea friguroase sau prea calduroase, in care cel mic are nevoie de socializare si de joaca in cea mai pura forma a sa, recomand si locurile de joaca din malluri si centrele special amenajate cum este Kiddo Play Academy din mall Baneasa (pentru copii intre 2 si 13 ani). Si, pentru bucuresteni (si nu numai), “Therme” este un loc pe care nu trebuie sa il ratati! O experienta minunata atat pentru cei mici, cat si pentru parinti!
  • Pentru zilele calduroase de vara, exista si varianta parcurilor de distractii in aer liber si a waterparkurilor, dar cu mare atentie la protectia solara (creme cu factor 50, palariute si sepcute, plus muuulta apa).

Acestea fiind spuse, va urez DISTRACTIE PLACUTA alaturi de piticutii vostri si sper sa va fi ajutat cu cateva idei de activitati recreative!